Selamat datang ke alam perceritaan dari Syafiqah (:

ikhlas dari seorang cucu ;'(

masa tue, baru balik dating. time dating gado dgn paan. okayy, hati neh rasa cam nak qeyauuu sangat. tak penah sebelum neh dating rasa camtue, okayy. tapa. dah mandi, sembahyang dengaq bunyi motor abah balik. 'ehh, 4.25pm neh? awai pulakk, kalau tak koi 4.45pm neh' tapa. tengah landing dlm bilik. dan, 'pikah!pikah!'. bukak pintu bilik dan 'cepat siap, maktok dah meninggal' and dlm keadaan yg agak sebak dengan dating akhirnyaa qeyau sambil kemas bajuu. msg paan. then paan call. tak leh nak cakap mmg nak qeyau sangattt ;'( . kemas baju mmg cincai gila ambik yg penting ja. mmg tak pikiaq apa. mama dgn adik sampai umah. lepas myg terus pegi. dgn jiran. cik kiah dan cik mail. dlm 2jam dlm kereta, bila sampai semua baca yassin untuk maktok ;'( . sebak di dada bertambah berat. tengok muka maktok disebalik muka, betapa pucatnya wajah itu. lepas maghrib semua balik dan 1family baca yassin. berlinang air mata untuk maktok. baca al-quran sambil bergilir-gilir untuk maktok sampai pagi. kak yang dari Johor naik flight tgok maktok, wawan dari KL drive sorang balik kg, yana dari Rawang sanggup tunggu bas demi maktok. betapa terkejut kami semua. dan semalam, tengok maktok mandi, maktok kapan betapa sedihnya hati. semua menangis. and last cucu, menantu, dan anak anak cium pipi maktok kali terakhir. sejuknyaaa pipi maktok. selepas selesai semuanya, kami balik umah. diam, sunyi, tanpa sora maktok. pi dapuq rasa macam maktok ada ja. tengah tumbuk sambal belacan utk kami :) , betapa rinduuunya pada maktok. rasa cam tak caya jaa maktok dah tinggal kami buat selamanya kan? :) , ingat lagi kali terakhir jaga maktok ; saat saat melayan kerenahnya, saat saat bagi makan minumnya, saat saat cium tangan maktok, :") . dari KL turun Baling jaga maktok. rasa cam tak leh trima ja maktok dah pergi. ;') , insyaAllah hati dah ikhlaskan. tapi still rasa dia ada lagiii ;'(

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.